Denne artikel er baseret på et kommercielt samarbejde og artiklen er betalt for af den eller de virksomheder, der linkes til.

De fleste af os ved, at rygning skader. Mange husker også at tænke over, at passiv rygning kan være næsten lige så skadeligt – selvom vi ofte ikke kan mærke det. Men har du tænkt over, at din hund tager lige så meget skade af røg som et barn gør?

Passiv rygning er dødeligt

Tobaksrøg er spækket med skadelige stoffer, og mere end 20 af dem er kræftfremkaldende. Med andre ord er tobaksrøg en form for gift, som du under andre omstændigheder ikke ville udsætte dit barn eller din hund for.

Passiv rygning giver også ofte problemer med luftvejene, og det kan blandt andet føre til astma og kroniske lungeinfektioner. Din hund har også øget risiko for hjerte-kar-sygdomme og øjenproblemer, og dens immunforsvar er generelt dårligere.

Undersøgelser viser, at hunde med lange snuder langt oftere får næsehulekræft end hunde med korte eller mellemlange snuder, da næsehulen har et større areal, der kan optage de skadelige stoffer. Til gengæld får hunde med kort eller mellemlang snude oftere lungekræft, da stofferne her først bliver optaget i lungerne.

Stop med den skadelige røg

Hvis du er ryger, bør du derfor meget kraftigt overveje, om du skal stoppe med at ryge. Din hunds krop reagerer på samme måde som et barns, så tænk på, om du ville ryge, hvis du havde et barn? Du risikerer at miste din hund før tid, hvis du udsætter den for røg, men endnu værre er, at du risikerer at give den kræft og andre helbredsproblemer, som bestemt ikke er sjove at slås med, når man er hund.

Hvis du ikke vil stoppe med at ryge, viser undersøgelser, at e-cigaretter ofte er et bedre alternativ til almindelige cigaretter. De indeholder ikke de skadelige stoffer, som almindelige cigaretter gør, men man ved endnu ikke, om de er helt uskadelige. Dog peger undersøgelser på, at røgen kan være helt ufarlig, så hvis du ikke vil stoppe med at ryge, kan en e-cigaret være et godt alternativ for hundes skyld.