Denne artikel er baseret på et kommercielt samarbejde og artiklen er betalt for af den eller de virksomheder, der linkes til.

Der er nok ikke mange, der ikke har set en Shar Pei og smilt af den meget let genkendelige hund. For den ser meget speciel ud med sine foldede hud. Som man næsten også kan høre på navnet, så stammer Shar Pei racen fra Kina, hvor anvendelsesformerne af racen var mange. Den blev både brugt som vagthund og jagthund, og der var endda mange forsøg hvor de forsøgte at bruge den til kamphund. 

På grund af dens stille natur og rolige sind viste det sig dog hurtigt, at det ikke var nogen specielt god ide. Men trods at den egentlig ikke var den store kriger, så er racen nærmest bygget til at kunne modstå diverse angreb. De mange og karakteristiske folder i huden er nemlig med til at beskytte dens organer, og dens små øre gør at de ikke kan blive skadet under en eventuel kamp. I sidste ende droppede man dog alligevel at bruge den som kamphund, og fandt andre måder at bruge den. Ifølge kinesisk historie beskytter den blå tunge desuden mod onde ånder.

30 år i Danmark
I Danmark er den aldrig blevet brugt som hverken jagt, vagt eller kamphund, men er i langt højere grad blevet en familiehund. Selvom der nok ikke er mange, der ikke har set en på et eller andet tidspunkt, så er der ren faktisk kun 500 af racen registeret i Danmark. De er da også kun blevet indført i landet i lidt mere end 30 år, siden 1980, hvor den første blev registeret.

Den er meget let at kende på sine mange folder i huden. Når den er hvalp er folderne flere og større, jo ældre hunden bliver jo mere “retter” folder sig også ud, så det ikke ser helt så voldsomt ud, som når den er hvalp.

SharPei betyder sandskindshund, hvilket stammer fra dens korte og ru pels, det samtidig betyder, at der er minimal pleje forbundet med denne.

Størrelse
En Shar Pei er en mellemstor hund, der er i sin størrelse er meget sammenlignelig med den noget mere udbredte boxer. Den bliver typisk mellem 45 og 55 cm målt ved skuldrene. Det er en rimelig robust hund, der som regel vejer mellem 20 og 25 kilo.

Temperament
Som tidligere nævnt, så er en Shar Pei generelt en meget rolig hund, og hvis man vil have en bidsk vagthund, er det derfor ikke det oplagte valg. Hvis man derimod gerne vil have en loyal, rolig og stilfærdig hund så er racen derimod et ganske glimrende valg. Den er god sammen med børn, og giver dem lov til flere ting end voksne mennesker. Når en Shar Pei ikke gider børnenes nussen og kælen mere, bliver den ikke agressiv, den går bare sin vej.

Pris
Der findes som nævnt ikke så mange Shar Pei hunde i Danmark, derfor er de også i den dyrere ende, og man skal typisk betale tæt på 10.000 kroner for en hvalp af en fornuftig familie.