Denne artikel er baseret på et kommercielt samarbejde og artiklen er betalt for af den eller de virksomheder, der linkes til.

At Old English Sheepdog stammer fra England kommer nok ikke som den helt store overraskelse for særlig mange. Det vides ikke helt hvor længe racen har eksisteret, men de første hunde kan spores tilbage til slutningen af 1700 tallet, hvor hunden blev brugt til at drive får og kvæg, ligesom mange af de andre racer, der stammer Storbritanien. Old English Sheepdog er en selvstændig hund, og blev brugt som en vogtende hund, da den sagtens kan passe sig selv, og ikke behøver konstant overvågning og kommandoer.

I Danmark har racen snart været at finde i 50 år. Herhjemme er den dog ikke blevet brugt som hyrdehund, da Danmark som bekendt ikke er den helt store nation for fårealv. Den er dog alligevel blevet meget populær. Nok ikke mindst på grund af dens nuttede karakteristiske bamsede udseende. Derudover er det også en meget trofast og pålidelig hund, hvilket betyder, at det er en rigtig god hund til familier.

Temperament
Old English Sheepdog er rolig, og er ikke på nogen måde aggressiv. Derfor er den også meget god til børnefamilier. Som nævnt er det en selvstændig hund, og derfor kræver racen også meget opdragelse lige fra den er hvalp. Den skal lære gode manerer, og den skal fra starten vide hvem der bestemmer. Det er ikke en hund der reagerer specielt på højde lyde, det er altså ikke en race det hjælper specielt meget at råbe af. Ikke desto mindre skal den vide hvem der bestemmer, eller vil dens selvstændige sind prøve at overtage kontrollen i hjemmet.

Når racen er hvalp og til den er i hvert fald et par år, er det ikke ualmindeligt er den er meget fyldt med energi og løber meget rundt. Med alderen aftager dette og efter et par år eller tre, vil den typisk være faldet meget mere til ro. Hvilket er endnu en grund til at den kræver en del opdragelse i de første år.

Man skal samtidig være opmærksom på, at den er langt fra lige så nem at opdrage som mindre selvstændige hunde som Labrador eller Schæferhunde. Til gengæld kræver den heller ikke helt så meget konstant opmærksomhed efterfølgende. Når den første er opdraget godt, er den til gengæld fuldt på højde med de andre racer, og den er godt til lydighed, ligesom man også ser mange Old English Sheepdogs i agility konkurrencer.

Pleje
Old English Sheepdog er dækket af en rimelig lang pels, der er både en smule hård og der er masser af den. Den er vandvisende på grund af underpelsen. Det betyder også, at den kræver en del pleje af pelsen. Det er dog ikke en race der fælder så meget, da pelsen er af en hård tekstur og sidder godt fast på hunden.

Størrelse
Old English Sheepdog er en mellemstor til stor hund, hvor hannerne måler omkring 60 cm ved skuldrene mens hunnerne er en smule mindre. Det er en meget muskuløs og robust hund der derfor også vejer godt til. Det er samtidig også en hund der kræver en masse motion, for at holde sig sund og rask, men det er som bekendt gældende for langt de fleste hunde. Den kan godt være alene om dagen, men når man hjemme vil den meget gerne have opmærksomhed fra sin ejer.

Pris
Der er stor forskel på priserne af racen, alt efter dens stamtræ. Priserne starter typisk ved omkring 4000 kroner og fortsætter til godt over det dobbelte.