Jack Russell Terrieren blev oprindeligt avlet af en engelsk præst i midten af 1800 tallet. Hans mål med racen var at skabe en hund der var perfekt til rævejagt. Så selvom en præst måske burde mene, at en hund var som gud skabte den, så fremavlede han racen, og det er ham den er opkaldt efter, han havde navnet John Russell. Og ligesom Dobermann racen er den altså opkaldt direkte efter “skaberen”.

Deres lavbenede bygning sammen med de gode proportioner og hurtighed, gjorde den perfekt til rævejagt, da den hurtige kunne komme ned i rævegrave og jagte dem op til de ventede jægere.

Som de fleste nok kan regne ud, så er Jack Russell er Terrier i familie med Foxterrier og alle de andre. Og på langt de fleste punkter minder den også at mange andre Terriere. Det er nemlig en hund der egner sig perfekt som familiehund, det er samtidig en meget lydig hund der sagtens kan lære tricks og gerne vil vise dem frem, hvilket ofte bringer smilet frem på de flestes læber.

En venlig men bestemt lille fyr

Der er mange af de mindre hunde, der kan have et lidt iltret temperament, da der ikke skal så meget til før de føler sig truet. Sådan forholder det sig ikke med Jack Russell Terrieren. Samtidig med at den hverken er nervøs eller agressiv, er den nemlig også meget tålmodig og venlig anlagt. Og da den samtidig er modig føler den sig ikke automatisk truet af større hunde uden grund, som andre gør. Det betyder dog ikke, at den angriber, for sådan er hunden nemlig ikke af natur.

Jack Russell Terrieren bruges stadig til rævejagt, og de er også vant til at færdes i flokke. Den er altså god at have sammen med andre hunde, og det er også en race der kan sammen med andre hunde og ikke mindst børn, hvilket som nævnt før den til en god familiehund. Dens instinkter siger, at den skal jage og derfor skal man også være opmærksom omkring katte, kaniner osv. En Jack Russell vil helt fra hvalp af have stor gavn af hvalpetræning, da den instinkter skal stimuleres og trænes fra start.

Det er en intelligent og lidt krævende hund, for da det er en jagthund og der er vant til masser af bevægelse, er det bestemt heller ikke en hund der har godt af, at være alt for meget alene, da den hurtigt vil begynde at kede sig. En intelligent hund kræver modspil, og de får den ikke hvis den bare ligger i en stol. Derfor er det også vigtigt, at man er indstillet på lange gåture med hunden, hvor den kan få lov til at løbe rundt – og meget gerne frit.

Størrelse

Jack Russell hører til de små hunde, men er ikke blandt de absolut mindste. Den har en højde på mellem 25 cm og 38 cm ved skuldrene, hvor hannerne er nogle cm højere end tæverne. Typisk vejer en Jack Russell mellem 6 og 8 kg.

Pris:

En Jack Russell Terrier er en almindelig hund, derfor ligger den prismæssigt også i den billige ende. Den kan typisk købes fra omkring 3000 kroner, altså efter hvordan dens stamtavle skal være. Jo finere familie, jo højere pris og man kan derfor også let komme til at betale det dobbelte.

Denne artikel er baseret på et kommercielt samarbejde og artiklen er betalt for af den eller de virksomheder, der linkes til.