Denne artikel er baseret på et kommercielt samarbejde og artiklen er betalt for af den eller de virksomheder, der linkes til.

Den Irske Setter stammer ikke overraskende fra Irland, og minder på mange punkter om en Engelsk Setter. Generelt bruges de fleste Setter racer som jagthunde, på grund af deres nedarvede instinkt for dette. Ligesom den Engelske Setter har en Irsk Setter også et stort behov for masser af bevægelse, hvilket blandt andet kan blive udlevet ved at bruge den som jagthund. 

Ligesom Settere generelt er en Irsk Setter også normalt begavet, men det er muligt at dressere den og træne den til at blive meget lydig, og dermed blive en endnu bedre jagthund. Det skal dog også siges, at en Irsk Setter ikke er den letteste race at dressere og træne. Hunden er nemlig udover at være meget energisk og livlig også meget selvstændig, og er syntes ikke nødvendig det samme som ejeren og træneren.

Ikke kun til jagt
Settere bruges oftest som jagthunde, men de kan også bruges til meget andet. Ikke mindst fordi de med deres godmodige og venlige sind, er rigtig gode til børnefamilier, der gerne vil have en trofast og loyal hund i mange år. Det kræver dog, at der er tale om en aktiv familie, der sætter pris på mange og lange gåture, hvor hunden kan få lov til at løbe frit. Generelt skal man dog passe på med at have hunden gående løs, de kan nemlig godt finde på at løbe væk hvis chancen byder sig, normalt vender de dog selv hjem igen.

Størrelse
En Irst Setter er en mellemstor hund, der er en lille smule større end eksempelvis den Engelske Setter. Normalvis bliver hannerne omkring 67-71 i skulderhøjde, mens hunnerne bliver mellem 61-66 cm. Der kan med andre ord godt være rimelig store forskelle på hanner og hunner. Også i vægten kan der være op mod 10 kg’s forskel. En fuldvoksen han bør veje et sted mellem mellem 28 og 34 kg, mens hunnerne bør veje mellem 25 og 29 kg.

Temperament
En Irsk Setter er generelt en glad og livlig hund, den elsker aktivitet og action, da det er en meget energisk race fyld med bevægelse. Samtidig er det en venlig og godmodig race, der derfor egner sig godt som familiehund. På trods af jagtinstinktet er de som regel meget tolerante over for andre dyr og især hunde. Man kan derfor sagtens have en Irsk Setter sammen med andre dyr. Som altid er det en fordel, hvis den har været vant til andre dyr fra hvalp af.

Pleje:
En Irsk Sætter kræver en del pleje, og det er ikke kun det fysiske der skal plejes i form af masser af aktivitet og bevægelse. Det er en langhåret hund, og derfor kræver den også en hel del pelspleje, hvis den skal trives.

Pris:
Familie og stamtavle betyder også meget, hvis man er på udkig efter en Irsk Setter, Ligesom det er tilfældet med stort set alle andre racer. Prisen hænger oftes sammen med gerne og familien, og der kan være stor forskel på, om det er en med en lang ren stamtavle eller unden. Derfor er der også stor variation i priserne. Typisk kan de købes for lidt under 5000 kroner, mens man kan betale en del mere, hvis man vil have en fra en finere familie.