Denne artikel er baseret på et kommercielt samarbejde og artiklen er betalt for af den eller de virksomheder, der linkes til.

Det vides ikke med sikkerhed, men det siges at Border Collien nedstammer fra hundene som vikingerne i sin tid brugte som jagthunde. Det vides derimod med komplet sikkerhed, at den gennem mange generationer i Skotland og England er blevet brugt til at hyrde får. Deres hurtighed sammen med deres overblik har gjort, at racen er perfekt til formål som disse. De kan heldigvis også bruges til meget andet, og man behøver altså ikke have 150 får, for at have en Border Collie.En Border Collie er også en hund der er god til at lære ting, og er god til at lystre ordrer, hvilket kan spores tilbage til dens tid som hyrdehund. Det er dog ikke noget der kommer af sig selv, og derfor skal man også være indstillet på at lægge et stykke arbejde i det, hvis man vil have en lystrende hund. Så har man til gengæld også en, der gør hvad man beder den om.

Hvis man gerne vil have en hund, man kan deltage i konkurrencer med, er det altså svært at finde en race der er bedre egnet.

En hund efter opmærksomhed
Der er nogen hunde der stort set kan klare sig selv, og ikke behøver meget andet en tag over hovedet for at have det godt. Sådan en hund er en Border Collie bestemt ikke. Den kræver masser af opmærksomhed og ikke mindst masser af motion for at trives i dagligdagen. Det er derfor heller ikke den rette hund af have i en lejlighed, hvor den ikke kan udfolde sig som den vil. Udover at man skal give den opmærksomhed, så er det også en dog ide, at lade den vænne sig til andre hunde fra den er hvalp, ellers kan den have en tendens til at blive en smule sky overfor andre hunde.

Størrelse:
En Border Collie er en mellemstor hund i den lille ende. Hannerne bliver typisk lidt mere end 50 cm, mens tæverne bliver en anelse mindre. Vægten varierer naturligvis en del, men bør være et sted mellem 15 og 25 kg, alt efter køn og størrelse naturligvis.

Hvem er den til?
Som nævnt er den ikke til personer der bor i lejlighed, og egner sig generelt ikke specielt godt som byhund, medmindre man har rig mulighed for at tage den med i parker eller hundeskove, hvor den kan få lov at give los. Border Collien er en perfekt familiehund, men det kræver at familien har forståelse for den behov.

Temperament:
Generelt set er en Border Collie altid glad og fyldt med energi. Den er derfor også stort set altid klar til at løbe rundt og bliver stort set aldrig træt, og derfor kræver den også opmærksomhed. Hvis den fra hvalp har været vænnet til andre hunde, har den heller ikke nogen problemer med at socialisere sig.

Pris:
Der findes Border Collier i mange prislejer, og prisen afhænger som altid med hunde af dens forældre og dens stamtræ. Priserne starter generelt ved omkring 4000 kroner, mens man også sagtens kan komme til at betale det dobbelte.